FANDOM


(faltes, categoria, uiquificat)
 
Llínia 1: Llínia 1:
 
{{esbos}}
 
{{esbos}}
   
El Palleter, Vicent Doménech, que un 28 de maig, en la plaça de les Panses fará 200 anys, 1808, se va levantar contra [[Napoleó]], en un ronc crit ya famos: ‘un pobre palleter li declara guerra a Napoleó. ¡Vixca [[Fernando sèptim]] i muiguen els traïdors!’.
+
'''Vicent Doménech''' (El Palleter), és un personage històric i popular valencià que, un 28 de maig, en la plaça de les Panses farà 200 anys, 1808, se va alçar contra [[Napoleó]], en un ronc crit ya famós: ‘un pobre palleter li declara guerra a Napoleó. ¡Vixca [[Ferrando VII]] i muiguen els traïdors!’.
   
=EL PALLETER=
+
El Palleter fon el sobrenom en el que se li conec a Vicent Doménech, personage popular i destacat en la [[Guerra de l'Independència]]. Segon la tradició, va ser el primer valencià en alçar el seu crit de revolta contra els francesos.
   
El Palleter fou el sobrenom en el que se li conec a Vicent Doménech, personage popular i destacat en la [[Guerra de l'Independencia]]. Segon la tradició, va ser el primer valencià en alçar el seu crit de revolta contra els francessos.
+
El [[2 de maig]] de [[1808]] se va produir una sublevació popular en Madrit i mes tart en atres puestos. En Valéncia fon el dia 23.
   
El [[2 de maig]] de [[1808]] se va produir una sublevación popular en Madrit i mes tart en atres puestos. En Valencia fou el dia 23.
+
== Història ==
   
=Valencia=
+
L'invasió napoleònica va produir una guerra en terres valencianes, en totes les conseqüències: matances, fam, epidèmies, destrucció per tots puestos, furts de collites i imposts del eixercits en lluita als pobles.
   
L'invasió napoleonica va produir una guerra en terres valencianes, en totes les consecuencias: matançes, fam, epidemies, destruccio pertotes puestos, robatoris de collites e imposts del eixercits en lluita als pobles.
+
La [[Junta Suprema de Govern]], Organisme creat per tot el [[Regne de Valéncia]] el [[25 de Maig]] de [[1808]], en totes les atribucions i independents de tota atra autoritat. Se va crear després del alçament del poble valencià contra l'orde danà per el govern de [[Madrit]] per a reconéixer per [[rey d'Espanya]] a [[José Bonapart]], també conegut com [[Pepe Botella]].
   
La [[Junta Suprema de Gobern]], Organisme creat per tot el [[Reine de Valéncia]] el [[25 de Maig]] de [[1808]], en totes les atribucions i independents de tota atra autoritatd. Se va crear despres del llevantament del poble valencià contra l'ordre danà per el gobern de [[Madrit]] pera reconeixer per [[rey d'Espanya]] a [[José Bonaparte]], tambe conegut com "[[Pepe Botella]]".
+
El [[23 de maig]] de [[1808]] en la [[placeta de les Panses]], lloc a on se venien els periodics, se va formar un escarot. El Palleter, un venedor de palletes inflamables (ofici que donaria el seu mal nom), va trencar las seua faixa de estam en chicotetes retalls pera fer-li servir d'escarapela, va posar un tros en l'extrem d'una canya, en una estampa de la [[Mare de Deu dels Desamparats]] i un retrat del rei, i enarbolant-ho en l'estandart va cridar:
 
El [[23 de maig]] de [[1808]] en la [[placeta de les Panses]], lloc a on se venien els periodics, se va formar un esarot. El Palleter, un vendedor de palletes inflamables (ofici que donaria el seu mal nom), va trencar las seua faixa de estam en chicotetes retals pera ferli servir d'escarapela, va posar un troç en l'extrem d' una canya, en una estampa de la [[Mare de Deu dels Desamparats]] y un retrat del rey, y enarbolanto l'estandart va cridar:
 
   
 
"Un pobre palleter li declara guerra a Napoleó".
 
"Un pobre palleter li declara guerra a Napoleó".
¡Vixca Fernando sèptim y muiguen l traïdors!
+
¡Vixca Ferrando VII i muiguen els traïdors!
  +
  +
[[Categoria:Cultura Valenciana]]
  +
[[Categoria:Història Valenciana]]

Latest revision as of 18:39, febr 18, 2008

Noia 64 apps wp
El contingut d'esta pàgina és un esbós. Ampliant-lo ajudaràs a millorar Uiquipèdia.
Pots ajudar-te en les uiquipèdies en atres llengües. També pots ajudar canviant este cartell per u més específic.

Vicent Doménech (El Palleter), és un personage històric i popular valencià que, un 28 de maig, en la plaça de les Panses farà 200 anys, 1808, se va alçar contra Napoleó, en un ronc crit ya famós: ‘un pobre palleter li declara guerra a Napoleó. ¡Vixca Ferrando VII i muiguen els traïdors!’.

El Palleter fon el sobrenom en el que se li conec a Vicent Doménech, personage popular i destacat en la Guerra de l'Independència. Segon la tradició, va ser el primer valencià en alçar el seu crit de revolta contra els francesos.

El 2 de maig de 1808 se va produir una sublevació popular en Madrit i mes tart en atres puestos. En Valéncia fon el dia 23.

Història Edit

L'invasió napoleònica va produir una guerra en terres valencianes, en totes les conseqüències: matances, fam, epidèmies, destrucció per tots puestos, furts de collites i imposts del eixercits en lluita als pobles.

La Junta Suprema de Govern, Organisme creat per tot el Regne de Valéncia el 25 de Maig de 1808, en totes les atribucions i independents de tota atra autoritat. Se va crear després del alçament del poble valencià contra l'orde danà per el govern de Madrit per a reconéixer per rey d'Espanya a José Bonapart, també conegut com Pepe Botella.

El 23 de maig de 1808 en la placeta de les Panses, lloc a on se venien els periodics, se va formar un escarot. El Palleter, un venedor de palletes inflamables (ofici que donaria el seu mal nom), va trencar las seua faixa de estam en chicotetes retalls pera fer-li servir d'escarapela, va posar un tros en l'extrem d'una canya, en una estampa de la Mare de Deu dels Desamparats i un retrat del rei, i enarbolant-ho en l'estandart va cridar:

"Un pobre palleter li declara guerra a Napoleó". ¡Vixca Ferrando VII i muiguen els traïdors!

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.