FANDOM


Noia 64 apps wp
El contingut d'esta pàgina és un esbós. Ampliant-lo ajudaràs a millorar Uiquipèdia.
Pots ajudar-te en les uiquipèdies en atres llengües. També pots ajudar canviant este cartell per u més específic.
Senyera en llibertat

Real Senyera Valenciana, símbol de llibertat

El Valencianisme és un sentiment d'amor i defensa de la Llengua Valenciana, la cultura valenciana, el poble valencià i a la terra valenciana.

Història Edit

El valencianisme ha estat present en la societat valenciana des de els inicis d'esta. Pero durant la democràcia espanyola, ha estat representat per algunes associacions culturals com el Grup d'Acció Valencianista i per alguns partits polítics tras la desaparició de UCD, entre ells destaca Unió Valenciana, fundat en 1982, que arribà a condicionar governs locals, autonòmics i que va obtindre per al valencianisme representació parlamentaria en Vicent Gonzàlez Lizondo.

Per la heterogeneïtat d'este moviment (de dretes, de esquerres, republicans...) existixen grups que evolucionaren cap a posicionaments nacionalistes o independentistes com la Plataforma Jovenil Valencianista.

No obstant, per la intromissió del pancatalanisme minoritari, actualment alguns vinculen al valencianisme en el antipancatalanisme, corrent que vol destrossar les senyes que defenen els valencianistes.

Defensa de la Llengua Edit

La defensa de la independència llingüística de la Llengua valenciana és la seua caracterisació per excelència. La corrent valencianista està en contra de la imposició llinguística rebujant les catalanistes Normes de Castelló de 1932 per a optar per les Normes del Puig, propostes per la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, que reflectixen la forma de parlar dels valencians.

Valencianisme PolíticEdit

Artícul principal → Regionalisme valencià.

El valencianisme polític està representat històricament per Unió Valenciana i té diferents concepcions sobre Valéncia com a nació o regió. En l'actualitat, els partits valencianistes regionalistes son: Coalició Valenciana, Unió Valenciana i Identitat Regne de Valéncia, d'atra banda, els partits valencianistes nacionalistes son Acció Nacionalista Valenciana i Opció Nacionalista Valenciana, que se solen presentar en la coalició Unit x Valéncia.

Enllaços externs Edit

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.