Uiquipèdia
Advertisement

Logo de Lo Rat Penat

Lo Rat Penat és una societat cultural, dedicada a la promoció, defensa, ensenyança i difusió de la Llengua Valenciana i la Cultura Valenciana . Propugna la normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana per al valencià, la RACV és una acadèmia del mateix ranc que la RAE. Fundada en 1878, és la decana de les entitats culturals valencianistes. Per a tindre una visió històrica des de la seua fundació es recomana el llibre Història del Rat Penat del catedràtic Antoni Igual i Úbeda, publicada per l'Ajuntament de Valéncia (Publicacions de l'Archiu Municipal 1959). L'activitat més important va sorgir l'any 1951, seent president D.Manuel Gonzalez Martí en la creació dels Cursos de Llengua Valenciana Els Cursets, quina Secretaria ostentà Enric Matalí i Timoneda.

Des de mijans dels anys 70 ha adoptat com pròpies les postures més beligerants del conflicte llingüístic valencià, oponent-se a l'intent d'absorció del valencià per part del català. És partidària de les Normes del Puig, que reflectixen la forma de parlar dels valencians, i s'opon a les Normes de Castelló. En un manifest de 23 de novembre de 2004 emplaçà a la Acadèmia Valenciana de la Llengua a "complir en la seua missió de defensa de la llengua valenciana i, en cas contrari, a la seua dissolució".

Lo Rat Penat rep subvencions en matèria llingüística de la Generalitat Valenciana.

Es pot entendre la seua postura a través dels seus diferents manifests i adhesions:

2001. Juan Lladró, és investit decà/president honorífic de l'associació. Entre les seues accions se li critica que la pàgina web de la seua empresa, disponible en diversos idiomes entre ells castellà, anglés, francés, alemany, italià, chinenc o japonés, no tinga versió en valencià. Així mateix, recentment ha mamprés un nou proyecte empresarial en el sector del periodisme, la presidència del consell editorial de lo diari "Valéncia Hui".
26 de febrer de 2004. Conjuntament en atres entitats valencianes com la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana, l'Associació Cardona i Vives de Castelló, o l'Ateneu Mercantil de Valéncia entre atres, firmen un manifest en defensa de la llengua, la cultura i territoris valencians. Manifesten la seua Llealtat a la Constitució Espanyola i a l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Denuncien el "acatament a que se'ns està sometent des de sectors catalanistes, immiscuint-se en el nostre àmbit territorial, cultural i llingüístic en la pretensió d'incloure'ns en uns hipotètics Països Catalans" (...) "Una prova més d'açò és l'acte que lo dissabte que ve 28 organisarà en Valéncia el grup catalanista i independentista Esquerra Republicana de Catalunya, partit que coalicionat en atres partits catalans, ataca reiteradament la nostra llengua valenciana, la nostra cultura, història, societat i interessos econòmics" (...)
4 de febrer de 2003. Adhesió de Lo Rat Penat a la manifestació a favor del transvasament d'aigua a la Comunitat Valenciana, convocada per l'Associació Valenciana d'Agricultors, per a "expressar de manera clara davant de l'opinió pública valenciana, espanyola i europea, el total soport al transvasament d'aigua de l'Ebre a la nostra pàtria valenciana".


El seu actual president és Enric Esteve i Mollà.

Enllaços externs[]

Categoria:Associacions Culturals Valencianes

Advertisement