FANDOM


m (Protected "Grup d'Acció Valencianista" [edit=autoconfirmed:move=autoconfirmed])
Llínia 1: Llínia 1:
 
{{esbos}}
 
{{esbos}}
 
   
 
[[Image:escutgav.jpg|right|thumb|Escut del Grup d'Acció Valencianista]]
 
[[Image:escutgav.jpg|right|thumb|Escut del Grup d'Acció Valencianista]]
''Grup d'Acció Valencianista'' ('''GAV'''), és una organisació valencianista que es dedica a promoure la [[Llengua Valenciana|llengua]] i la [[Cultura Valenciana|cultura]] valencianes en contra de la imposició catalanista.
+
'''Grup d'Acció Valencianista''' ('''GAV'''), és una organisació valencianista de la [[Comunitat Valenciana]] que es dedica a promoure la [[Llengua Valenciana|llengua]] i la [[Cultura Valenciana|cultura]] valencianes en contra de la imposició catalanista.
 
 
 
 
 
== Història i actuacions ==
 
== Història i actuacions ==
 
   
 
El ''G.A.V.'' (Grup d'Acció Valencianista) es fundà oficialment en octubre de 1977, encara que ya des de l'any anterior estava en plena activitat. Naixqué fruit d'una necessitat imperiosa per defendre els interessos valencians, que en eixos anys eren cruelment atacats.
 
El ''G.A.V.'' (Grup d'Acció Valencianista) es fundà oficialment en octubre de 1977, encara que ya des de l'any anterior estava en plena activitat. Naixqué fruit d'una necessitat imperiosa per defendre els interessos valencians, que en eixos anys eren cruelment atacats.
 
Els fins del ''Grup d’Acció Valencianista'' són donar a conéixer i defendre:
 
Els fins del ''Grup d’Acció Valencianista'' són donar a conéixer i defendre:
   
::- La difusió i promoció de la '''[[Llengua Valenciana]]''' com a idioma independent i propi de tots els valencians.
+
*La difusió i promoció de la '''[[Llengua Valenciana]]''' com a idioma independent i propi de tots els valencians.
::- La '''personalitat valenciana''', fonamentada en l’història i en la [[Cultura Valenciana|cultura pròpia]]
+
*La '''personalitat valenciana''', fonamentada en l’història i en la [[Cultura Valenciana|cultura pròpia]]
::- L’'''unitat''' i l’'''integritat''' territorial valenciana.
+
*L’'''unitat''' i l’'''integritat''' territorial valenciana.
::- L'històrica denominació de '''Regne de Valéncia''' per al nostre territori.
+
*L'històrica denominació de '''Regne de Valéncia''' per al nostre territori.
::- La bandera tricolor coronada, per tots coneguda com a [[Real Senyera Coronada|'''Real Senyera Valenciana''']].
+
*La bandera tricolor coronada, per tots coneguda com a [[Real Senyera Coronada|'''Real Senyera Valenciana''']].
  +
   
 
 
El seu primer President va ser l'escultor i artiste [[Rafael Orellano]].
 
El seu primer President va ser l'escultor i artiste [[Rafael Orellano]].
 
En aquells primers anys s'establiren les bases ideològiques per les que el GAV anava a lluitar i la forma de fer-ho. Esta manera d'actuar era de dos formes:
 
En aquells primers anys s'establiren les bases ideològiques per les que el GAV anava a lluitar i la forma de fer-ho. Esta manera d'actuar era de dos formes:
   
::1.- Promocionar i difondre la [[Culrura Valenciana|Cultura]] i [[Llengua Valenciana|Llengua Valenciana]].
+
*Promocionar i difondre la [[Culrura Valenciana|Cultura]] i [[Llengua Valenciana|Llengua Valenciana]].
 
::2.- Adoptar postures més actives que se traduïren en accions constants en el carrer.
 
   
  +
*Adoptar postures més actives que se traduïren en accions constants en el carrer.
   
 
Respecte a la primera el GAV ha realisat lo següent:
 
Respecte a la primera el GAV ha realisat lo següent:
   
::- Publicació de llibres per a chiquets com "Nelo i Carmeta", "Avant", "Pobles i gents" , etc.
+
*Publicació de llibres per a chiquets com "Nelo i Carmeta", "Avant", "Pobles i gents" , etc.
::- Publicació de llibres d'actualitat i denuncia com "La Llengua Valenciana en perill", "Valencians front al catalanisme", etc.
+
*Publicació de llibres d'actualitat i denuncia com "La Llengua Valenciana en perill", "Valencians front al catalanisme", etc.
   
  +
*Ademés es creà el '''[[Colectiu de Mestres de la Secció de Pedagogia del GAV]]''', els qui realisaren vocabularis de '''Valencià-Castella/Castella-Valencià'''. Entre ells destaquem l'editat en 1983, el qual a banda de l'ample vocabulari, portava unes nocions de gramàtica.
   
::- Ademés es creà el '''[[Colectiu de Mestres de la Secció de Pedagogia del GAV]]''', els qui realisaren vocabularis de '''Valencià-Castella/Castella-Valencià'''. Entre ells destaquem l'editat en 1983, el qual a banda de l'ample vocabulari, portava unes nocions de gramàtica.
+
*Al mateix temps ha impartit i continua fent-ho, '''Cursos de Llengua i Cultura Valenciana'''.
   
::- Al mateix temps ha impartit i continua fent-ho, '''Cursos de Llengua i Cultura Valenciana'''.
+
*Conferències, tertúlies i debats sobre la nostra '''problemàtica''', en els que han participat les personalitats més destacades del món valencianiste.
   
::- Conferències, tertúlies i debats sobre la nostra '''problemàtica''', en els que han participat les personalitats més destacades del món valencianiste.
+
*Ha instaurat el "'''Premi Llealtat'''", el qual ha segut entregat a persones que han mantingut intacte el seu esperit en defensa del Regne de Valéncia. Entre ells destaquem a [[Josep Maria Guinot Galán|'''Josep Mª Guinot''']], [[Lleopolt Penyarroja]], [[Miquel Ramon Izquierdo]], [[Ricart Garcia Moya]], [[Chimo Lanuza]] o l'últim premiat [[Vicent Baixauli]].
 
::- Ha instaurat el "'''Premi Llealtat'''", el qual ha segut entregat a persones que han mantingut intacte el seu esperit en defensa del Regne de Valéncia. Entre ells destaquem a [[Josep Maria Guinot Galán|'''Josep Mª Guinot''']], [[Lleopolt Penyarroja]], [[Miquel Ramon Izquierdo]], [[Ricart Garcia Moya]], [[Chimo Lanuza]] o l'últim premiat [[Vicent Baixauli]].
 
 
 
::- Realisació de l'últim homenage en vida a En [[Vicent Giner i Boira]].
+
*Realisació de l'últim homenage en vida a En [[Vicent Giner i Boira]].
   
::- Durant pràcticament tota la seua historia, ha editat la revista "'''[[SOM]]'''", que sempre, pero en especial hui en dia, està sent un referent en la denuncia de la realitat, des de l'independència i sense servilisme polític de cap tipo.
+
*Durant pràcticament tota la seua historia, ha editat la revista "'''[[SOM]]'''", que sempre, pero en especial hui en dia, està sent un referent en la denuncia de la realitat, des de l'independència i sense servilisme polític de cap tipo.
   
::- El ''GAV'' és una de les principals entitats que firmen en 1981 les "'''[[Normes d'El Puig]]'''". Destaca com a membre més actiu de la [[Plataforma Normes d’El Puig]] i de la [[Coordinadora d’Entitats Culturals del Regne de Valéncia]], de la que és membre fundador.
+
*El ''GAV'' és una de les principals entitats que firmen en 1981 les "'''[[Normes d'El Puig]]'''". Destaca com a membre més actiu de la [[Plataforma Normes d’El Puig]] i de la [[Coordinadora d’Entitats Culturals del Regne de Valéncia]], de la que és membre fundador.
   
::- Cóm no recordar, la llabor cultural que feya tots els dumenges en el '''[[Parterre]] de la Ciutat de Valéncia''', o en atres poblacions del Regne, a on a banda de promocionar publicacions i art valencià per mig de la "''paraeta''", donaven a conéixer el nostre folclor i la nostra poesia, per mig de les actuacions que allí s'organisaven.
+
*Cóm no recordar, la llabor cultural que feya tots els dumenges en el '''[[Parterre]] de la Ciutat de Valéncia''', o en atres poblacions del Regne, a on a banda de promocionar publicacions i art valencià per mig de la "''paraeta''", donaven a conéixer el nostre folclor i la nostra poesia, per mig de les actuacions que allí s'organisaven.
   
::- No es pot oblidar la llabor fonamental de captació de nous jóvens valencianistes, gràcies a les activitats realisades per les '''[[Joventuts del GAV]]'''.
+
*No es pot oblidar la llabor fonamental de captació de nous jóvens valencianistes, gràcies a les activitats realisades per les '''[[Joventuts del GAV]]'''.
   
 
== Objectius ==
 
== Objectius ==
   
+
*Volen la '''recuperació total de la [[Llengua Valenciana]]''', sense catalanismes estranys ni castellanismes innecessaris. Per ad això exigixen la fi del procés de catalanisació i castellanisació en els coleges, universitats, organismes oficials, i mijos de comunicació de tot l'àmbit valencià.
- Volen la '''recuperació total de la [[Llengua Valenciana]]''', sense catalanismes estranys ni castellanismes innecessaris. Per ad això exigixen la fi del procés de catalanisació i castellanisació en els coleges, universitats, organismes oficials, i mijos de comunicació de tot l'àmbit valencià.
 
 
 
- Exigixen la '''revitalisació de la [[Llengua Valenciana]]''' a tots els nivells seguint els dictats de l'única entitat que actualment vela per la purea de la nostra llengua, la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] ('''[[RACV]]''') i les '''[[Normes d'El Puig]]''', úniques que reflexen la personalitat i idiosincràsia de l'[[Llengua Valenciana|idioma valencià]].
+
*Exigixen la '''revitalisació de la [[Llengua Valenciana]]''' a tots els nivells seguint els dictats de l'única entitat que actualment vela per la purea de la nostra llengua, la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] ('''[[RACV]]''') i les '''[[Normes d'El Puig]]''', úniques que reflexen la personalitat i idiosincràsia de l'[[Llengua Valenciana|idioma valencià]].
 
 
- Exigixen l''''immediata dissolució''' de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ([[AVLL]]), per ser un ent catalaniste i catalanisant que abocarà a la [[Llengua Valenciana]] a la seua desaparició. Una majoria d'acadèmics (16 d’un total de 21) que no creuen en l'existència de la [[Llengua Valenciana]] només poden ser nocius per al futur de l’[[Llengua Valenciana|idioma valencià]].
+
*Exigixen l''''immediata dissolució''' de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ([[AVLL]]), per ser un ent catalaniste i catalanisant que abocarà a la [[Llengua Valenciana]] a la seua desaparició. Una majoria d'acadèmics (16 d’un total de 21) que no creuen en l'existència de la [[Llengua Valenciana]] només poden ser nocius per al futur de l’[[Llengua Valenciana|idioma valencià]].
 
 
- Volen la '''recuperació de la consciencia identitaria valenciana''' per a que sumissions a atres pobles no siguen en un futur l'única eixida dels valencians.
+
*Volen la '''recuperació de la consciencia identitaria valenciana''' per a que sumissions a atres pobles no siguen en un futur l'única eixida dels valencians.
 
 
- Volem una Televisió Valenciana ([[RTVV]]) i una Radio Valenciana ([[Radio 9]]) en una '''total programació en autentica [[Llengua Valenciana]]''' a on les actituts catalanisants i castellanisants no siguen la norma general. Uns mijos de comunicació públics i valencians que cuiden la [[Llengua Valenciana]] i no l’arraconen en benefici del castellà ni del català.
+
*Volen una Televisió Valenciana ([[RTVV]]) i una Radio Valenciana ([[Radio 9]]) en una '''total programació en autentica [[Llengua Valenciana]]''' a on les actituts catalanisants i castellanisants no siguen la norma general. Uns mijos de comunicació públics i valencians que cuiden la [[Llengua Valenciana]] i no l’arraconen en benefici del castellà ni del català.
 
 
- Exigixen '''majors cotes d’autogovern''' per al Poble Valencià i la revisió del nostre [[Estatut d'Autonomia]] per a l'obtenció de les màximes cotes d’autogovern.
+
*Exigixen '''majors cotes d'autogovern''' per al Poble Valencià i la revisió del nostre [[Estatut d'Autonomia]] per a l'obtenció de les màximes cotes d’autogovern.
   
- Exigixen la '''recuperació del nom''' que històricament correspon i representa als valencians/nes: '''[[REGNE DE VALÉNCIA]]'''
+
*Exigixen la '''recuperació del nom''' que històricament correspon i representa als valencians/nes: '''[[Regne de Valéncia]]'''
   
- Volen la '''conservació del patrimoni valencià''' en una política respectuosa en el patrimoni cultural i ecològic dels valencians/nes
+
*Volen la '''conservació del patrimoni valencià''' en una política respectuosa en el patrimoni cultural i ecològic dels valencians/nes
 
 
- En definitiva exigixen '''valenciania, dignitat i honradea''' als polítics, actualment més preocupats per atres pobles veïns aliens al valencià.
+
*En definitiva exigixen '''valenciania, dignitat i honradea''' als polítics, actualment més preocupats per atres pobles veïns aliens al valencià.
   
  +
== Joventuts del GAV ==
   
== La Seua Uep ==
+
La associació conta en una divisió jovenil JJGAV (Joventuts del GAV).
   
[http://www.gav-valencianistes.com/val/gav.htm Grup d'Acció Valencianista]
+
== Enllaços externs ==
   
  +
*[http://www.gav-valencianistes.com/val/gav.htm Grup d'Acció Valencianista]
   
 
[[Categoria:Associacions Culturals Valencianes]]
 
[[Categoria:Associacions Culturals Valencianes]]

Revisió de 11:43, gin 30, 2008

Noia 64 apps wp
El contingut d'esta pàgina és un esbós. Ampliant-lo ajudaràs a millorar Uiquipèdia.
Pots ajudar-te en les uiquipèdies en atres llengües. També pots ajudar canviant este cartell per u més específic.
Escutgav

Escut del Grup d'Acció Valencianista

Grup d'Acció Valencianista (GAV), és una organisació valencianista de la Comunitat Valenciana que es dedica a promoure la llengua i la cultura valencianes en contra de la imposició catalanista.

Història i actuacions

El G.A.V. (Grup d'Acció Valencianista) es fundà oficialment en octubre de 1977, encara que ya des de l'any anterior estava en plena activitat. Naixqué fruit d'una necessitat imperiosa per defendre els interessos valencians, que en eixos anys eren cruelment atacats. Els fins del Grup d’Acció Valencianista són donar a conéixer i defendre:

 • La difusió i promoció de la Llengua Valenciana''' com a idioma independent i propi de tots els valencians.
 • La personalitat valenciana, fonamentada en l’història i en la cultura pròpia
 • L’unitat i l’integritat territorial valenciana.
 • L'històrica denominació de Regne de Valéncia per al nostre territori.
 • La bandera tricolor coronada, per tots coneguda com a Real Senyera Valenciana.


El seu primer President va ser l'escultor i artiste Rafael Orellano. En aquells primers anys s'establiren les bases ideològiques per les que el GAV anava a lluitar i la forma de fer-ho. Esta manera d'actuar era de dos formes:

 • Adoptar postures més actives que se traduïren en accions constants en el carrer.

Respecte a la primera el GAV ha realisat lo següent:

 • Publicació de llibres per a chiquets com "Nelo i Carmeta", "Avant", "Pobles i gents" , etc.
 • Publicació de llibres d'actualitat i denuncia com "La Llengua Valenciana en perill", "Valencians front al catalanisme", etc.
 • Al mateix temps ha impartit i continua fent-ho, Cursos de Llengua i Cultura Valenciana.
 • Conferències, tertúlies i debats sobre la nostra problemàtica, en els que han participat les personalitats més destacades del món valencianiste.
 • Durant pràcticament tota la seua historia, ha editat la revista "SOM'''", que sempre, pero en especial hui en dia, està sent un referent en la denuncia de la realitat, des de l'independència i sense servilisme polític de cap tipo.
 • Cóm no recordar, la llabor cultural que feya tots els dumenges en el Parterre de la Ciutat de Valéncia, o en atres poblacions del Regne, a on a banda de promocionar publicacions i art valencià per mig de la "paraeta", donaven a conéixer el nostre folclor i la nostra poesia, per mig de les actuacions que allí s'organisaven.
 • No es pot oblidar la llabor fonamental de captació de nous jóvens valencianistes, gràcies a les activitats realisades per les Joventuts del GAV'''.

Objectius

 • Volen la recuperació total de la Llengua Valenciana''', sense catalanismes estranys ni castellanismes innecessaris. Per ad això exigixen la fi del procés de catalanisació i castellanisació en els coleges, universitats, organismes oficials, i mijos de comunicació de tot l'àmbit valencià.
 • Exigixen l'immediata dissolució de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVLL), per ser un ent catalaniste i catalanisant que abocarà a la Llengua Valenciana a la seua desaparició. Una majoria d'acadèmics (16 d’un total de 21) que no creuen en l'existència de la Llengua Valenciana només poden ser nocius per al futur de l’idioma valencià.
 • Volen la recuperació de la consciencia identitaria valenciana per a que sumissions a atres pobles no siguen en un futur l'única eixida dels valencians.
 • Volen una Televisió Valenciana (RTVV) i una Radio Valenciana (Radio 9) en una total programació en autentica Llengua Valenciana''' a on les actituts catalanisants i castellanisants no siguen la norma general. Uns mijos de comunicació públics i valencians que cuiden la Llengua Valenciana i no l’arraconen en benefici del castellà ni del català.
 • Exigixen majors cotes d'autogovern per al Poble Valencià i la revisió del nostre Estatut d'Autonomia per a l'obtenció de les màximes cotes d’autogovern.
 • Exigixen la recuperació del nom que històricament correspon i representa als valencians/nes: Regne de Valéncia'''
 • Volen la conservació del patrimoni valencià en una política respectuosa en el patrimoni cultural i ecològic dels valencians/nes
 • En definitiva exigixen valenciania, dignitat i honradea als polítics, actualment més preocupats per atres pobles veïns aliens al valencià.

Joventuts del GAV

La associació conta en una divisió jovenil JJGAV (Joventuts del GAV).

Enllaços externs

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.