FANDOM


Daimús (oficialment i en valencià) o Daimuz (en castellà) és un municipi de la província de València en la Comunitat Valenciana, Espanya, pertanyent a la comarca de La Safor.


GeografiaEdit

Situada en el Sud de la província de València, a vora mar.

La superfície del terme presenta una suau geomorfologia. Creua el territori la séquia de Daimús i la de l'Assagador, i servixen de llímit pel sur i en el terme de Guardamar.

Des de València, s'accedix a esta localitat per la carretera N-332 per a enllaçar en la N-337 i finalitzar en la CV-670.

El municipi es componia de tres assentaments ben diferenciats, que actualment tendeixen a homogeneïtzar-se; la pròpia platja de Daimús, més a prop de la línea de costa i conformada per edificacions en blocs, "Els Pedregals" conjunt ubicat més a l'interior conformat per cases baixes unifamiliars i el Poble, el núcli urbà de Daimús ubicat a una cota més elevada i més a l'interior. També s'ubica en el seu extrem nordest una menuda agrupació de cases familiars anomenades "La Mingola", que conformen una pedania que té origen de principis del segle XX.

D'acort amb el Mapa Geocientífic de la Província de València, Daimús queda emmarcat dins de l'extens "Cordó Litoral". Es tracta d'un espai conformat litològicament per materials d'acumulació, fonamentalment de procedència aluvial i que conformen una extensa planura aluvial. Destaquen materials quaternaris com rovines i arenes marines; graves, cantells, i argila.

L'hidrologia del municipi queda condicionada pels aprofitaments agrícoles que es nodrixen d'una xarxa de séquies com la Séquia Mare o el caixer natural, Riuet o Assagador.

El Clima del municipi a l'igual que per al conjunt de la Safor és Termomediterràni humit. Precipitacions mitjanes anuals compreses entre 500-800 mm, i temperatures mitjanes anuals superiors a 17 ºC. Amplitut tèrmica: 15-16º.


Localitats llindantsEdit

El terme municipal de Daimús fita en les següents localitats: Gandia al nordest, Guardamar de la Safor (Alquerieta de Guardamar) al sud i Bellreguard al sudest, totes de la província de València.

HistòriaEdit

Del poblament antic d'aquest terme no es té coneiximent de senyes anteriors a la romanització. El poblament romà es degué iniciar en el segle I de la nostra era, com pareix indicar el trobament d'un denari d'argent de la família Acilia, de l'any 54 a.C., junt a una moneda de bronze de Domicià de l'any 82 de la nostra era.

Fou part de Gandia de la que es desmembrà en 1535. Tingué el senyoriu Vicent Ferrer i més tart el Comte d'Almenara.

DemografiaEdit

Evolució demogràfica
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2005
1.218 1.277 1.293 1.389 1.438 1.674 1.855 2.242 2.353

EconomiaEdit

  • Les terres son de regadiu, cultivant-se principalment el taronger i les hortalisses. Existeix indústria de manipulació de la taronja i del sector serveis.
  • U dels punts forts de l'economia és el turisme, el qual arriba a triplicar la població durant els mesos d'estiu.

Actualment el municipi presenta un desenvolupament residencial molt important, arribant al punt, d'ocupar quasi tota la superfície municipal en edificació. Es per lo que la població de Daimús, presenta una elevada actitud per a retindre població en primera residència, abandonant la seua antiga configuració de municipi turístic de segona residència (que encara conserva). De totes formes es pot veure únicament un menut desenvolupament del sector serveis.

MonumentsEdit

  • Esglesia Parroquial. Està dedicada a Sant Pere Apòstol.
  • Antic rentador, situat en l'actual carrer Assagador, era el lloc on antigament les dones rentaven la roba bruta i del que actualment es conserven vestigis de la seua presència.

Festes localsEdit

  • Festes Majors. Dedica ses festes a Sant Pere apòstol el dia 29 de juny. Actualment i en estos últims anys, aquestes festes han crescut especialment el dia dedicat als moros i cristians. Eixe dia, es realitzen desfilades de gran bellesa i espectacularitat. Altres dies emotius són especialment els dedicat al patró del poble.
  • Per altra banda, es celebren també festes en "Els Pedregals" en honor a Santiago el Major i en la plaja; totes elles durant l'estiu.

Enllaços externsEdit

El contingut d'est artícul incorpora material d'una entrada de Wikipedia Internacional o d'una atra font relacionada, publicada en qualsevol idioma i albergat baix la llicència GFDL.

Possibles ubicacions:
Anglés Alemà Francés Polac Japonés Italià Holandés Portugués Espanyol Suec Català Occità
Si no concorda cap d'estes ubicacions, s'especificarà ans d'este quadro.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.