Uiquipèdia
Advertisement
Icò d'esbos
El contingut d'esta pàgina és un esbós. Ampliant-lo ajudaràs a millorar Uiquipèdia.
Pots ajudar-te en les uiquipèdies en atres llengües. També pots ajudar canviant este cartell per u més específic.


Alboraig en (castellà: Alborache) és una localitat de la província de Valéncia (Comunitat Valenciana, Espanya), situada en la comarca de la Foya de Bunyol. Té 1.003 habitants (INE 2006).

Geografia[]

El municipi d'Alboraig està enclavat en la part alta d'un cerro situat en el marge dret del riu Chic, al qual aboquen numerosos barrancs, valls i rieres que marquen el seu caràcter al mateix temps abrupte i pintoresc.

Es troba comunicat en els eixos de comunicació del mediterràneu i de l'interior d'Espanya, tant per ferrocarril com per autovia (A-3), que passen per la localitat de Bunyol, a quatre quilómetros d'Alboraig.

Localitats limítrofes[]

Godelleta, Bunyol, Yàtova, Macastre, Dosaigües, i Torís totes elles en la província de Valéncia.

Història[]

Alboraig va ser una població rellevant durant la dominació musulmana, rebent el nom de al-buráyj que vol dir la Torreta, en honor a la torre islàmica que presidia el municipi i que va ser progressivament destruïda pels avatars bèlics patits per la població.

Conquistada als àraps, en 1245, per Rodrigo de Llinosa al servici del rei Jaume I, va ser llar de numerosos moriscs que permaneixqueren hi fins la seua expulsió, quedant la seua població reduïda a la mitat. Llavors Alboraig obtingué la seua escritura de Carta de Poblament de mans del Comte de Bunyol, en el nom d'Alboraig.

La misèria provocada, a lo llarc dels sigles XVII i XVIII, per l'opressió dels comtes de Bunyol, acabà en 1836 en el Real Decret que incorporà a la Corona a Alboraig i els atres pobles del comtat.

Demografia[]

Alboraig conta en 1.003 habitants (INE 2006).

Evolució demogràfica
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006
891 886 914 875 897 905 941 948 1.003

Economia[]

Distribuïx la seua activitat entre la indústria paperera i la de boixets, l'agricultura de secà i els servicis.

Monuments[]

  • Núcleu urbà. A lo llarc del sigle XIX el núcleu urbà d'Alboraig va créixer cap al nordest, seguint diversos carrers el traçat rectilíneu fins a la Plaça d'Espanya, aixina com cap al sudest, en paralel a la carretera de Torís.
  • Iglésia Parroquial. Construïda entre els sigles XVII i XVIII i consagrada a Santiago apòstol. D'estil neoclàssic.
  • Jaciments arqueològics. Cal destacar els d'época romana i àrap en el parage del Prat del Ball-Bassal.

Llocs d'interés[]

En el terme d'Alboraig hi ha infinitat de fonts i brolladors, aixina com bells parages naturals com el parc de Sant Jaume, Lloc del Miracle, Molí de la Llum, la Vall feliç, etc.

Festes locals[]

  • Festes de Sant Jaume. del 23 al 27 de juliol, Festes en honor a Sant Jaume, Santa Anna i la Mare de Dèu del Rosari. Són les festes més importants. Comencen en el "Dia de les paelles", que se celebra el primer dissabte i on participa tot el poble.
  • Semana taurina. Entre juliol i agost se celebra la Semana Taurina. En estos set dies hi ha corregudes de vaquetes per carrers i places, bou embolat i de corda, aixina com vaquetes d'aigua.
  • Mare de Dèu dels Desamparats. En agost es festeja en activitats religioses, passacarrers, mascletaes i balls.
  • Falles. Des de l'any 2006 es du a terme esta festa. Se realisa una semana ans que en Valéncia. La falla està feta per gent del poble.

Gastronomia[]

Gastronomia mediterrànea d'interior: arròs al forn, gaspachos de pastor, paella valenciana, mullet, carns torrades a la brasa en allioli i, per descontat, vins de la terra.

Política[]

Template:Alcaldes Espanya

Enllaços externs[]

El contingut d'est artícul incorpora material d'una entrada de Wikipedia Internacional o d'una atra font relacionada, publicada en qualsevol idioma i albergat baix la llicència GFDL.

Possibles ubicacions:
Anglés Alemà Francés Polac Japonés Italià Holandés Portugués Espanyol Suec Català Occità
Si no concorda cap d'estes ubicacions, s'especificarà ans d'este quadro.

Categoria:Pobles de la Comunitat Valenciana

Advertisement